Deşi zona Takarkori din sud-vestul Libiei este deşertică, acum 10.000 de ani făcea parte din „Sahara verde”, iar cerealele sălbatice putea creşte uşor, scrie Science Daily.
Există o posibilitate ca furnicile, care sunt capabile să care semninţele să fie responsabile pentru concentraţiile de cereale care au fost găsite depozitate, dar această ipoteză a fost infirmată de Stefano Vanin de la Universitatea Huddersfield.
Investigaţia de la Takarkori a furnizat dovezile celei mai vechi agriculturi de cereale de pe continentul african. În sit s-au descoperit şi alte artefacte cheie, inclusiv vestigii ale unui coş, realizat din rădăcini, care ar fi putut fi folosit pentru adunarea cerealelor. De asemenea, analizele chimice asupra vaselor de lut au demonstrat că oamenii produceau supă de cereale şi brânză.
Una dintre concluziile lucrării este aceea că deşi cerealele sălbatice, culese de oamenii din Sahara de atunci, sunt definite ca „buruieni” în termeni moderni, acestea pot fi esenţiale pentru agricultura viitorului, având o rezistenţă crescută în faţa schimbărilor climatice.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Schimbările drastice din Sahara au avut loc din cauza omului
Pentru al doilea an consecutiv a nins în Sahara
Acum 10.000 de ani, Deşertul Sahara era una dintre cele mai umede zone de pe Pământ